Odjava             

   

    Delilno razmerje:
    Prenešeno gor: 0.00 kB

Uporabnik:

Vrsta: Uporabnik
Sporočila: :()
Prenosov gor:

Prenosov dol:
Hitrost:

Downloadate film in ne veste kaj pomeni CAM/TS/TC/SCR?

CAM

CAM je "kino rip", ponavadi narejen z digitalno video kamero. Vcasih je uporabljeno mini stojalo, ampak to ni vedno možno, zato se kamera (in posledicno slika) trese. Tudi sedež v dvorani ni vedno na najboljšem mestu in je zato lahko slika snemana s strani. Ce je slika pravilno obrezana, ne bo nobenega teksta na zaslonu, ampak velikokrat so zgoraj in spodaj na zaslonu nepravilne, trikotne meje, kar se seveda vidi tudi ob straneh. Zvok je posnet z mikrofona, ki je vgrajen v kamero in velikokrat, še posebno v komedijah ali grozljivkah se slišijo ljudje, ki kricijo ali se glasno smejejo. Zaradi takih pogojev je kvaliteta slike in zvoka skoraj vedno zelo slaba, ampak vcasih imamo sreco, ce je kino skoraj prazen. Takrat je slika lepša in zvok bolj jasen.


TELESYNC (TS)

Telesync ima enake specifikacije kot CAM, razen tega, da uporablja zunanji avdio vir (najveckrat kot "audio jack" - zvocniki ali izhod, vgrajeni v sedež). Direkten avdio vir še vedno ne zagotovi dobre kvalitete zvoka in veliko šumenja iz ozadja se še vedno sliši. Velikokrat je telesync sneman v praznem kinu ali iz projekcijske sobe v kinu in je sneman s profesionalno video kamero, kar da boljšo kvaliteto slike. Kvaliteta naraste, ampak vseeno vedno poglejte primer (sample) pred downloadom celega filma. Velik odstotek telesyncov so CAM viri, ki so bili napacno oznaceni.


TELECINE (TC)

Telecine naprava skopira film digitalno s filmskih kolutov. Zvok in slika sta pogosto zelo dobra, ampak zaradi razlicne opreme, ki je bila izumljena in cene teh naprav, so telecini zelo redki. V glavnem je film v pravem aspect ratiu, ceprav 4:3 telecini obstajajo. Telecine ponavadi ni oznacen s timecode, ki je viden števec na zaslonu cez cel film, obstajajo pa taki primeri.


SCREENER (SCR)

Screener je predizdaja VHS kasete, poslana videotekam, kinom in ostalim promocijskim založbam. Screener je shranjen na VHS kaseti in je ponavadi v 4:3 aspect ratiu (celoten zaslon - fullscreen), ceprav widescreen screenerji obstajajo. Na glavni sliki "ticker" (sporocilo, ki se vrti cez zgornji ali spodnji del zaslona - z copyrightom in anti-copy telefonsko številko). Tudi ce kaseta vsebuje kakršnekoli serijske številke ali kakršnekoli druge oznacbe, ki bi lahko vodile do vira le-te, so ponavadi napisi cenzurirani, vcasih pa je crna oznacba cez predel s to številko. To je ponavadi samo za nekaj sekund, ampak na žalost je na nekaterihj kopijah napis cez celo dolžino filma in nekatere oznacbe so lahko kar velike. Odvisno od uporabljene opreme, kvaliteta screener-ja lahko narašca od zelo dobre (ce je zripana z originalne kopije) do zelo slabe (ce je narejena na starem VHS snemalniku ali ce je slaba zajemalna oprema že na skopirani kaseti). Veliko screenerjev je skompresirano v VCD, ceprav obstaja nekaj poskusov v SVCD in nekateri izgledajo celo bolje kot ostali.


DVD-SCREENER (DVDscr)

Kot že omenjene lastnosti v navadnem screenerju, le da je film zripan z DVDja. Ponavadi je v widescreen, ampak brez dodatkov, ki jih maloprodajni DVD ponavadi vsebuje. Ticker oz. napis ponavadi ni na crni podlagi in zmoti gledanje. Ce ima riper izkušnje, je DVDscreener lahko zelo dobre kvalitete. Ponavadi je zakompresiran v SVCD, DivX ali XviD.


DVDRip

Kopija koncnega DVDja. Ce je mogoce, je DVD izdan in ripan preden pride v trgovine. Kvaliteta je izvrstna. DVDRipi so izdani v SVCD, DivX ali XviD formatu, vendar je XviD format najbolj pogost.


VHSRip

Zripan z maloprodajne VHS kasete, ponavadi v SVCD, DivX ali XviD formatu, vendar je XviD format najbolj pogost.


TVRip

TV epizode, ki so na digitalnem omrežju zripane z digitalne kabelske ali satelitske TV, ali pa je predizdaja s satelita (pre-air), ki si ga pošiljajo satelitski ponudniki v omrežju nekaj dni prej (ne vsebujejo znaka ponudnika (dog), ampak vcasih imajo manjše, plapojajoce oznacbe, itd.). Nekaj programov vsebuje dodatne dele ali testiranje kamere ter mikrofona. PDTV je ripan z digitalne TV PCI kartice, obicajno daje dobre rezultate in skupine poskušajo izdati izdajo v SVCD formatu. VCD, SVCD, DivX in XviD ripi so tudi vsi podprti s tega vira.


WORKPRINT (WP)

Workprint je kopija filma, ki še ni bil dokoncan. Lahko manjkajo prizori, glasba in kvaliteta lahko narašca od zelo dobre, do zelo slabe. Nekaj workprintov se zelo razlikuje od koncnega filma in lahko vsebuje dodatne scene. Workprinti so lahko lepi dodatki zbirki, ce je kvaliteta le-teh dobra.


DivX Re-Enc

DivX Re-enc je film, ki je bil zripan z originalnega VCD vira in ponovno zakodiran v manjšo, DivX ali XviD datoteko. Zelo pogosto so na sharing omrežjih oznaceni kot nekaj takega: "film-naslov.skupina.(1of2)". Pogoste skupine, ki se ukvarjajo s DivX Re-enci so SMR in TND. Teh izdaj se ne splaca downloadati, razen ce ste neprepricani o filmu in hocete samo 200 MB kopijo.


Watermarks

Watermark, veliko filmov prihaja iz Asian Silverjev/PDVDjev in ti so povezani s tamkajšnjimi odgovornimi ljudmi. Ponavadi so oznaceni z crko (zacetnico) ali z majhnim znakom, ponavadi v enem od kotov. Najbolj znani so "Z", "A" in "Globe" watermarki.


Asian Silvers / PDVD

Asian Silvers / PDVD to so filmi, izdani iz vzhodnih studijev in te so ponavadi kupljeni od skupine, da jih izdajo kot njihove. Silverji so zelo poceni in lahko dostopni v veliko državah, tako da jih je lahko izdati kot svojo izdajo. V glavnem so izdani od manjših skupin, ki si ne lastijo vec kot le nekaj izdaj. PDVDji so enaki, le da so originalno posneti na DVDjih. Imajo odstranljive podnapise in kvaliteta je ponavadi boljša, kot s silverjev. Ti so ripani kot normalen DVD, ampak ponavadi izdani v VCD formatu.


Scenske oznake...

PROPER

Zaradi pravil izdajanja se velikokrat zgodi, da npr. telesync, ki je "zmagal dirko" oz. je bil prvi ima slabo kvaliteto in druga skupina izda nov telesync (ali isti vir z boljšo kvaliteto), potem druga skupina doda oznako PROPER, da ni duplirana oz. da ni oznacena kot podvojena izdaja. PROPER je najbolj razširjena oznaka in veliko ljudi se strinja, da je PROPER boljši kot originalna izdaja. Veliko skupin izdaja PROPERje samo zato, ker so "izgubili dirko".


LIMITED

Ce ima film oznako LIMITED, pomeni da ima omejen cas, ki se predvaja v kinu. Ponavadi se LIMITED izdaja predvaja v manj kot 250 kinodvoranah in ponavadi so manjši filmi (kot domaci filmi ali manjši projekti) izdani kot LIMITED.


INTERNAL

NTERNAL izdaja je lahko narejena iz vecih razlogov. Navadne skupine, ki se ukvarjajo z DVDji naredijo veliko INTERNAL izdaj in zaradi tega niso DUPLIRANE. Tudi ripi z manjšo kvaliteto že v viru so narejeni z oznako INTERNAL, zato da ne pokvari ugleda skupine tudi ce ripi že obstajajo. INTERNAL izdaja je razpoložljiva normalno ampak ne smejo biti prenešeni na ostale strani brez privoljenja administratorjev. Nekaj INTERNAL izdaj se prebije do omrežij IRC ali newsgroups ampak je ponavadi odvisno od naslova in popularnosti izdaje ali skupine. Ljudje izdajajo ripe zgodaj le takrat, ko jih izdajajo za njihove clane in administratorje strani. Ta beseda je drugacna v kontekstu, kakor je splošna definicija.


STV

STV pomeni Straight To Video oz. film, ki še nikoli ni bil predvajan v kinih in ponavadi pravila na dolocenih straneh prepovedujejo le-te in niso zaželjeni nasploh.


ASPECT RATIO TAGS

- FS - fullscreen - celoten zaslon (pogosti med risanimi filmi) - WS - widescreen - ozek oz. kino format (najbolj pogosti).


REPACK

REPACK / RERIP Ce skupina izda slab oz. nepravilen rip, izdajo še REPACK oz. RERIP, ki popravi vse napake prejšnjega ripa.


NUKED

NUKED Film je lahko NUKED iz vec razlogov. Posamezne strani nukajo izdaje že zaradi tega, ker kršijo njihova pravila (npr. "brez telesyncov=, ipd. ), ampak ce je s filmom nekaj res narobe (manjka glasba, drugi CD ne deluje, manjka kakšna datoteka, ...), potem film nukajo globalno in ljudje, ki sodelujejo pri razmnoževanju kopij tega filma, izgubijo kredite oz. ratinge. Nukani filmi lahko dosežejo tudi ostala omrežja, kot so Usenet, privatna p2p omrežja, ... Ampak je vseeno dobro preveriti, zakaj je bil film sploh nukan. Ce katerakoli skupina zasledi, da je kaj narobe, lahko zahtevajo nuke. Razlogi nukanja (najbolj pogosti razlogi, ki se pojavijo ponavadi v DVDripih): - BAD A/R - slab aspect ratio oz. ljudje na sliki se pojavijo predebeli ali presuhi - BAD IVTC - slab "inverse telecine", proces konvertiranja framerateov je bil napacen ali neuspešen - INTERLACED - crne crte med premikanjem oz. je prostorsko zaporedje napacno - DUPE - ce izdaja že obstaja, potem ni razloga, da obstaja kopija brez pravega PROPER razloga.


NUKE RAZLOGI...

Razlogi nukanja (najbolj pogosti razlogi, ki se pojavijo ponavadi v DVDripih):

BAD A/R - slab aspect ratio oz. ljudje na sliki se pojavijo predebeli ali presuhi.
BAD IVTC - slab "inverse telecine", proces konvertiranja framerateov je bil napacen ali neuspešen.
INTERLACED - crne crte med premikanjem oz. je prostorsko zaporedje napacno
DUPE - ce izdaja že obstaja, potem ni razloga, da obstaja kopija brez pravega PROPER razloga.


DUPE

Ce izdaja že obstaja, potem ni razloga, da obstaja kopija brez pravega PROPER razloga.

Bližnjice:

» Domov
» Brskaj
» Forum
» Klepet
EuroBits.si v1.0@ Apache/2 @ 4.17 ms.